KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – AUGUSZTUS

GYÜMÖLCSÖSKERT

Ebben az időszakban is a fő ellenséget a gyomnövények jelentik, amelyek nem csak elveszik a vizet és a tápanyagot a termesztett fáktól, bokroktól, hanem általában ilyenkor érlelik a magvaikat is, hogy ezután bőségesen szétszórják. Ne csak a kertben gyomláljunk tehát, hanem az utcai előkertekben is! A szomszédot is próbáljuk rábeszélni…

Kertészkedés

Folytassuk a szamócaindák levágását. Ebben a hónapban kell megszedni a jófajta gyümölcsfákról a szemző ágakat, és az alanyokat beszemezni, azaz nemesíteni.


Tudja-e?

Metszés

A fás szárú növényeken – így a gyümölcsfákon is – termőrügyek és hajtásrügyek fejlődnek. Az előbbiek vastagabbak, ezekből később virág, majd termés lesz. Metszéskor válik fontossá ezek felismerése: inkább a hajtásrügyekkel teli vesszőket kell eltávolítani.


BioTipp

A piros húsú gyümölcsök egyre nagyobb népszerőségnek örvendenek, ezért a nemesítők a körte, az alma, és az őszibarack húsának pirosításán fáradoznak. Ültessünk minél több pirosribizlit, málnát és szedret mert nagyon egészségesek!

Piros húsú gyümölcs

VETEMÉNYESKERT

Lajos napja körül kell elvetni a fejeskáposztát, lehetőleg hidegágyba. (Ez egy deszkával körülkerített, üveglappal fedett, sok trágyával dúsított ágyás.) Októberre a magokból fejlett palánták nőnek, amelyeket kiültetünk a kerti ágyásba. Meleg fekvésű helyeken nem kel takarni, egyebütt szalmával vagy fóliával célszerű takarni. Ha jól dolgoztunk, a következő május közepére már fogyaszthatjuk is.

Fejeskáposzta

Őszi fogyasztásra salátát és spenótot is vethetünk még. A téli retket hónap elején vessük el.


VIRÁGOSKERT

A hónap végén amikor a gyöngyvirág lombja elszáradt, ásóvillával óvatosan emeljük ki a rizómákat (gyökértörzseket) és válogassuk ki a fejlett rügyekkel rendelkező részeket: ezek alkalmasak a hajtatásra. Ültessük be cserépbe, a cserepet süllyesszük be a földbe. A kemény fagyoktól védjük fóliával vagy szalmatakarással. Január- február táján emeljük ki a cserepeket, és vigyük meleg helyiségbe, ahol május helyet két hónappal korábban, nőnapra fognak virágozni.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com