KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – DECEMBER

Tudja-e?

A mikulásvirág eredeti hazája Mexikó és Közép-Amerika, ahol 3-4-méteres fává nő. Igazi dísze nem a virágok, hanem a színes fellevelek, amelyek november táján, a nappalok rövidülésével színesednek be. A piros mellett sok színárnyalatban kínálják.

Mikulásvirág

GYÜMÖLCSÖSKERT

Akinek van szőlője, és bort is készít, az a Márton-napi libacombot újborral öblíthette le. Akinek viszont nincs, az elgondolkodhat a szőlőtelepítésen. Bár messze még a nyár, de milyen jó lesz az árnyas lugasban kvaterkálni a szomszéddal.   A szőlőfajták zöme alkalmas lugasos termesztésre, legyen szó borszőlőről vagy csemegeszőlőről. Sőt, ez utóbbiból léteznek olyan fajták, amelyek frissen tarthatók egész karácsonyig.

Tótkomlósi GAZDABOLT
Szőlőlugas

Törjünk diót, mandulát a karácsonyi süteményekbe, és köszönjük meg a kertnek, hogy ennyi finomsággal látott el.


VETEMÉNYESKERT

Költöztessük be a veteményest a konyhába, a verandára vagy akár a lépcsőházba! persze csak néhány cserépre gondoljunk, és azok is jobbára fűszernövények legyenek. Nem hiányozhat a télálló petrezselyem, szárzeller, a kakukkfű, a zsálya és metélőhagyma sem. Sőt, ha sóskát vetünk egy nagyobb cserépbe, és fagymentes helyre visszük, decemberig szedhetünk annyi levelet, hogy kiadjon egy-egy levesre valót.

Keressük fel a kertbarát klubokat, ahol képzett szakemberek előadásait hallgathatjuk, és magbörzére is lehetőségünk adódik.


BioTipp

Jöhet fagy eshet hó, a csipkebokron most is ott vannak a termések. Ha szembe találkozunk egy ilyen bokorral, szedjük le az értékes csipkebogyókat, és fogyasszuk el nyersen!


VIRÁGOSKERT

A frissen vagy az elmúlt hónapokban ültetett fenyőféléket és örökzöld bokrokat öntözzük rendszeresen, ha kevés csapadék hullott. Ez vonatkozik az idősebb örökzöldekre is, hiszen a levelek télen is párologtatnak.

A madáretetőket folyamatosan töltsük fel eleséggel, és havas időben faggyút is akasszunk ki.

Téli madáretetés

Ha gondoltunk rá korábban, akkor most üde színfoltról gondoskodnak az árvácskák. Ahhoz, hogy ilyenkor virágozzanak, a magokat nyár derekán kell elvetni, és a palántákat 10 cm-es tőtávolságra kell ritkítani. Cserépbe ültetve ott a helye a karácsonyi asztalon!

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.

Képek forrása: pxhere.com