KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – FEBRUÁR

VIRÁGOSKERT

A sziklakertben mocorogni kezdenek a korai krókuszok, mellettük már sárgállanak a kankalinok. Szép társnövények a csíkos levelű sások és a takaróként terülő örökzöld varjúhájak.
A kikelt és megerősödött szegfűpalántákat nagyobb cserepekbe vagy ládába tűzdeljük, és 12-14 fokos verandán neveljük a májusi kiültetésig.

Nárcisz hagyma tavaszi ültetése

Enyhe időben szedjük fel a kertből tulipán, jácint és nárcisz hagymákat, és vigyük be a szobába. Öntözgessük, és pár hét múlva megörvendeztetnek virágaikkal.


GYÜMÖLCSÖSKERT

Metszés és permetezés – ez most a két legfontosabb tennivaló, fagymentes napokon. Az őszibarackfa az egyéves vesszőkön hozza a termést, tehát folyton ifjítani kell a koronát. A metszés másik célja, a ritkítás: nemcsak a gyümölcsfák besűrűsödött ágrendszerét kell megzabolázni, hanem a bogyós gyümölcsű cserjéket is.

Fagymentes napokon folytassuk a metszést!

Az őszibarack mellett a nektarin, kajszibarack és a szilva is érzékeny a tafrinás levélfodrosodásra, amelyet egy, a rügyeken áttelelő gombafaj okozza. A lemosó permetezést követően használjunk réztartalmú permetlét is.


Tudja-e?

A távol-keleti konyha egyik fontos alkotóeleme a kínai datolya (Zizyphus jujuba). Hat-nyolc méteres fán teremnek az apró, szilva méretű, datolyabarna gyümölcsei. Fagytűrő növény, amely nálunk is kiválóan megél. Erénye, hogy nincs kártevője, nem kell permetezni.


VETEMÉNYESKERT

A januárban vetett zöldségmagokból mostanra már tűzdelhető palánták fejlődtek, szűk lett számukra a vetőláda. Emeljük ki óvatosan a zsenge növényeket úgy, hogy a gyökérzetük körül egyben maradjon a föld, és ültessük egyenként cserepekbe.

Paradicsom palánta

Az áttűzdelt palántáknak már nem szükséges szobahőmérsékleten lenniük, keressünk számukra egy hűvös, világos helyiséget. Ez lehet temperált veranda vagy akár lépcsőház is.

A vetőburgonya előcsíráztatása is most esedékes. Ezt 8-10 fokos, ablakkal rendelkező pincében, párásítás mellet végezzük.


BioTipp

A mezei zsurlófű ismert gyógynövény, ám nagyanyáink másra is használták: zsíros lábasokat, kondérokat egy köteg zsurlófűvel (surolófűvel ) átdörzsölték, és a zsír feloldódott.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com