KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – JANUÁR

GYÜMÖLCSÖSKERT

A kártevők szeretnek megtelepedni a fatörzs repeséseiben. Gyökérkefével erősen dörzsöljük át a gyümölcsfa törzsét- ahol nem férünk hozzá kefével, ott késsel távolítsuk el a fától elvált kéregdarabokat.

Fagymentes időben végezzünk alakító metszést a fákon: a ribiszke- és a köszmétebokor minden évben 4 éves vagy annál idősebb hajtásokat távolítsuk el! A kivibokor metszésének is most van az ideje.


Tudja -E?

A virágpollenek olykor ötezer kilométert is megtesznek, míg a bibékkel találkoznak, és megtermékenyítik azokat. Mindezt a szél segítségével teszik meg, amely olykor hat-hét kilométeres magasságba repíti a polleneket.


VETEMÉNYESKERT

A kinti ágyásokat most nincs sok tennivaló, ám bent a lakásban már nekikezdhetünk a veteményes megtervezéséhez. Rajzoljuk le egy papírra, hogy miből mennyit és hová szeretnénk ültetni. Így elkerülhetjük, hogy túl sok palántát neveljünk egy-egy zöldségféléből.

Ügyeljünk a vetésforgóra, semmit ne ültessünk a tavalyi helyére! A régi magokkal végezzünk csírázási próbát: ha 20 magból a fele csírázásnak indul, az már jó aránynak számít.


BioTipp

Ne dobjuk ki a régi tök- és káposztafélék magvait! Ezek legalább 4 éven át megőrzik a csíraképességüket, míg a paprika, a paradicsom, a bab, a spenót, a retek magja 2-3 évig is jó.


VIRÁGOSKERT

Ki mondta, hogy a kertnek januárban kopárnak, színtelennek kell lennie?

Hiszen ilyenkor hozza kecses, rózsaszínű virágait a téli bangita, téli fekvésű kőfal előtt sárgán virít a téli jázmin…

 

Az erkélyládában a lila árnyalatú hangák oldják a szürkeséget, a sziklakertekben is kidugták bókoló fejüket a hóvirágok. A primula (vagy magyarul kankalin) nevében jelzi, hogy elsőként készül a virágzásra, és nemcsak halványsárga, de élénkvörös színekben is pompázhat! Amott pedig díszkáposzták terítik szét balerinaszoknyájukat.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.
Képek forrása: pxhere.com