KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – JANUÁR

VIRÁGOSKERT

Új év, új élet! Bár még szunnyad a kert, de már kidugta virágfejét a téltemető, a hunyor, talán a kankalin is, és néhány bokron is pattannak a virágrügyek. Ám hogy az év többi hónapjában is virágozzék valami a kertben, ahhoz most kell vetni és hajtatni! A viola magjából áprilisra lesz virág, később a tátika, az évelő szarkaláb, a nebáncsvirág és a sétányrózsa gondoskodik színekről a kertben. E magokat világos verandán vagy fűtött fóliaházban csíráztassuk, míg a Chbaud szegfű és a liliom magvai szobahőmérsékleten kelnek ki.

Hunyor

VETEMÉNYESKERT

Ha ősszel elmulasztottuk volna, most még pótolhatjuk a talajelőkészítést a veteményeknek. Miből is áll ez?

Ha ősszel elmulasztottuk volna, most még pótolhatjuk a talajelőkészítést a veteményeknek.

Az ágyást megtisztítjuk az elszáradt növényi részektől, és kiszórjuk az érett istállótrágyát. Ezt ásóval beforgatjuk a földbe 15-25 cm mélyre. Akárcsak a virágok esetében, a zöldségmagok közül elvetjük a karalábé, a karfiol, a paprika, a brokkoli, a padlizsán magvait, és szobahőmérsékleten csíráztathatjuk. Ha enyhe az idő, közvetlenül az ágyásba kerülhetnek a petrezselyem és a korai saláták magvai.


BioTipp

Ásáskor vagy komposztföld kiszórásakor gyakran találkozunk a cserebogár 4-5 cm, ujjnyi vastag, csontfehér pajorjával. Ezeket semmisítsük meg, mert gyökérrágásukkal sok kárt okoznak.

Cserebogár pajor

GYÜMÖLCSÖSKERT

Mielőtt rászánnánk magunkat, hogy csizmát húzzunk, és számba vegyük az esetleges fagykárokat vagy a nyulak, őzek álltak okozott kéregrágásokat, gondoljuk végig, hogy milyen új telepítéseket tervezzünk. Az alma, körte, a szilva inkább a hűvös helyeket, míg a kajszi- és az őszibarack a napsütésben bővelkedő kertrészekben érzi jól magát. Ha szőlőt is akarunk szüretelni, választhatjuk az árnyat adó lugasos telepítést vagy a szomszédot takaró kordonos ültetést. A hónap végén, fagymentes időkben elkezdhetjük a metszési munkákat.

A hónap végén, fagymentes időkben elkezdhetjük a metszési munkákat.


Tudja-e?

Értékes zöldségféle az okra (Hibiscus esculentus), vagy másik nevén bámia. Ez egy mályvaféle hosszú, hegyes maghüvelye, amely már a virágzás után 10 nappal szedhető, és párolva, sütve fogyasztható. Déli országokban nem hiányzik a z étlapokról. Nevelése megegyezik a paprikáéval.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com