KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – JÚLIUS

VETEMÉNYESKERT

Amikor a hársfák virágozni kezdenek, akkor a veteményesben az első hullám már letermett. Ne hagyjuk kopáran a földet, hanem ültessünk minden talpalatnyi helyre valamit. Ebben a hónapan még elvethetjük a retek magvait, és az ágyást nem is szükséges megtrágyáznunk, mint egyéb zöldségfélék ültetése előtt.

Uborka

Növelhetjük az uborka mennyiségét, ha nem hagyjuk túlságosan nagyra hízni, hanem folyamatosan szedjük a termést. Ugyanaz vonatkozik a cukkinira is. A vöröshagyma ágyását a hónap végétől már csak kevésbé öntözzük!


BioTipp

Egymást segítő növénycsoportok a veteményesben:

  • 3. zöldborsó, karalábé, hónaposretek, spenót;
  • 4. burgonya, bab, karalábé, fokhagyma.

Korábbi BioTippEgymást segítő növénycsoportok 1-2.


GYÜMÖLCSÖSKERT

A jövő évi termés érdekében most ne sajnáljuk a trágyát a gyümölcsfáktól, mert augusztus és október között alakul ki a jövő évi termésrügyek. A bogyós gyümölcsöt hozó bokrokat szüretekés után vágjuk vissza, a málna letermet hajtásait pedig tövig vágjuk le. Mostantól augusztus közepéig ültethetünk szamócát. Válasszunk egészséges és erőteljes töveket!

Almafa

Az alma- és a körtefákon egy második gyümölcsritkítás akkor esedékes, ha a fák maguktól nem dobták el a fölösleges terméseket, és a gyümölcsök túl sűrűn nőnek egymás mellett.


Tudja-e?

Híres botanikusunk egyik jeles alakja Kitaibel Pál (1757-1807), akinek tiszteletére három növényfajt neveztek el: a Kitaibel-mályvát, ma Kitaibel-varfüvet, és a Kitaibel-haranglábat.
Sokrétű munkássága jól ismert a világ tudóstársadalmában.


VIRÁGOSKERT

Most kell elültetni a nőszirom gyökértörzseit úgy, hogy csak kevés föld fedje. A hölgyliliom hagymái ugyancsak a földbe kerülhetnek.
A hónap vége alkalmasa a rózsák szemzéséhez.

Petúnia

Folytassuk a hervadt virágok eltávolítását az egynyáriakról és az évelőkről. Ismételt virágzásra késztethetjük a verbénát, a zsályát, a petúniát, a floxot, a papucsvirágot, ha szárukat 10-05 cm-es magasságig visszavágjuk. Ezzel ugyanis az oldalhajtásokon lévő alvó szemeket aktivizáljuk. Gondoskodjunk a szobanövényeink vízellátásáról a szabadságunk alatt.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.

Képek forrása: pxhere.com