KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – JÚLIUS

GYÜMÖLCSÖSKERT

Még csipegethetünk a málnatövekről gyümölcsöt, ám ha már befejezték a bogyóérlelést, vágjuk le tövig a letermett vesszőket az esetleges fertőzéseket elkerülendő.

Aminek most igazi szezonja van, az a nyári alma, a nyári körte, a meggy, a cseresznye és a barackok. A hullott gyümölcsöket rendszeresen szedjük fel a fák alól, és csak akkor tegyük a komposztládába, ha nem fertőzöttek meg. Tartsuk a fák tányérját gyommentesen. Az öntözést is folytassuk, a jövő évi termés érdekében. A szőlőben ismételten kötözzünk, és szükség esetén permetezzünk.


VETEMÉNYESKERT

Jó lenne szeptemberben is zöldborsólevest kanalazni, és aki ezt komolyan szeretné, az most vessen rövid tenyészidejű zöldborsót, karalábét és sárgarépát úgyszintén vethetünk, ám ehhez az ágyás földjének állandóan nyirkosnak kell a csírázás hetei alatt! A hónap közepéig bokorbabot is ültethetünk, és a cékla szaporításáról se feledkezzünk meg.

Öntözés

A gyep nyírásakor szárítsuk meg a lekaszált füvet, és terítsük szét a vetemények köré: megtartja a talaj nedvességét, és megakadályozza a gyomok fejlődését. És locsolni, locsolni, locsolni.


BioTipp

Ültessünk zsályát a kertbe, mert nem csak kiváló fűszer, hanem gyógynövény is.

Egy ókori latin mondás szerint:

„Miért is hal meg az az ember, akinek zsálya nő a kertjében?”
“Cur moritur homo, cui salvia crescit in horto?”


VIRÁGOSKERT

A hagymás virágok szerelmesei most ne kíméljék a derekukat, mert kemény munka vár rájuk: elő kell készíteni a talajt az őszi ültetéshez. Ássuk fel az ágyást mélyen, és dolgozzunk bele bőven érett istállótrágyát, sőt adjunk hozzá 1: 2: 2 arányban nitrogén-, foszfort- és káliumtartalmú műtrágyát.

Szaporítóládába vethetjük a hónap végéig margarétát, szarkalábat, százszorszépet, nefelejcset és árvácskát. A magokból fejlődő palántákat ültessük majd végleges helyükre, ahol jövőre már korán virágzásnak indulnak.


Tudja-e?

Kedvelt kerti virágunk, a dália Közép- Amerikából származik, bár Andreas Dahl, svéd botanikusról nevezték el.

Az indiánok a gumókat eredetileg tápláléknak termesztették, nagy mennyiségű inulin tartalma miatt takarmányozásra is használták. 200 éve Európában valóságos dálialáz tört ki.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com