KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – MÁRCIUS

GYÜMÖLCSÖSKERT

Régen megásták a futóknak a startlyukat, hogy gyorsabban tudjanak sprintelni: mi se legyünk restek a gödrök megásására, mert a jó előkészített ültetőgödörből jobban startolnak a gyümölcsfacsemeték. Minden fagymentes nap alkalmas az ültetésre. Pótoljuk a kiszáradt, elpusztult fákat, cserjéket!

Ha van olyan fánk, amely évek óta csak virágzik, de nem terem, ültessünk a közelébe egy hasonló egyedet, hogy legyen keresztbeporzási lehetőség: így biztosabb a gyümölcskötés. Folytassuk az alakító, illetve ritkító metszéseket.

 

Pótoljuk a kiszáradt, elpusztult fákat, cserjéket!

BioTipp

Jobban járunk, ha honi nemesítésű zöldségmagokat, gyümölcsfacsemetéket vásárolunk. Ezek ugyanis a hazai talajviszonyokra, csapadékmennyiségre és az átlagklímára lettek kikísérletezve.


VETEMÉNYESKERT

Mielőtt a vetőmagokhoz nyúlnánk, trágyázzuk meg a talajt akár érett istállótrágyával, de dúsíthatjuk komposztfölddel és humusszal is – majd sekélyen kapáljuk be.

Ha a föld teljesen felengedett, vethetjük a sárgarépát, a petrezselymet, a feketegyökeret, a legtöbb salátafélét, és célszerű most elduggatni a vörös- és fokhagymákat is.

Vessük ládába, és csíráztatjuk bent a lakásban, meleg helyen a paprika, paradicsom és padlizsán magjait, majd egy hónappal később egyeljük ki a palántákat!
A fűszernövények szaporításáról se feledkezzünk meg.


Tudja -E?

 

A népi bölcsesség szerint a zöldségmagok szabadföldbe való vetésének akkor jön el az ideje, amikor az aranyvessző (Forsysthia) kivirágzik.
Idekívánkozik egy megszívlelendő közmondás is: Jó vetés- jó aratás!
Azaz érdemes a legjobb vetőmagot beszerezni.


VIRÁGOSKERT

Kinyújtóznának a nap felé a betakart érzékenyebb cserjék, így a kenderpálma, a gránátalma és a rózsa is. Vegyük le róluk a borítást, a rózsa felkupacolt tövére pedig előbb szórjunk érett trágyát, majd gereblyével húzzuk szét a halmot. Nemcsak a rózsáról, de minden bokorról vágjuk le a sérült, elhalt ágakat.

A hagymás virágok (tulipán, nárcisz) még szunnyadnak, de meghálálják, ha a tövükhöz trágyát szórunk.

Enyhe napokon vessük el közvetlenül az ágyásba a körömvirág, a lenvirág és a szarkaláb magvait.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.
Képek forrása: pixabay.com