KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – SZEPTEMBER

GYÜMÖLCSÖSKERT

Ez a hónap, amikor már nem szabad megtrágyázni a gyümölcsfák és bogyós cserjék tányérját, mégpedig azért nem, hogy a hajtások még a fagyok beállta előtt beérjenek. Ez a jövő évi termés szempontjából fontos.

Almaszedés

A most beérő gyümölcsöket lehetőleg kézzel szedjük, mert rázáskor a kevésbé érettek is lepotyognak. A mandulát, a mogyorót és a diót viszont inkább rázzuk, és ne karóval verjük! Gyűjtsük be az értékes bodzabogyókat: akár lekvárt, akár szörpöt főzhetünk belőlük, finom élményben lesz részünk.


Tudja-e?

A szeptember a nemes gombák hava- feltéve, hogy van elég csapadék, és meleg az idő. Ekkor érdemes kirándulni tölgyesekbe, bükkösökbe ízletes vargányáért, fenyvesekbe fenyőtinóruért, a mezőkre pedig csiperkéért, őzlábgombáért.


FIGYELEM

Javában tart a gombaszezon és a gyűjtők érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet a begyűjtött gombák elkészítés előtti bevizsgáltatására!

Gombaszedés

2019-es friss lista a gomba-szakellenőrökről és elérhetőségeikről EXCEL táblázatban letölthető a www.kormanyhivatal.hu oldaláról: GOMBA-szakellenőr.xlsx >>>
Orosházán a vásárcsarnokban van gomba-szakellenőr a begyűjtött gombák bevizsgálására. Munkabeosztás alapján kedd, csütörtök, szombat 6-8 óráig.


VETEMÉNYESKERT

Kezd divatba jönni a rebarbara! Keressünk számára a kert napos részében néhány négyzetméternyi területet, és ültessük a palántákat alaposan megtrágyázott földbe.

Rebarbara

A felszabadult ágyásokat ne hagyjuk üresen. Most még vethetünk bele retket, téli spenótot, zsázsát, ha pedig kapunk karalábéból, edvinából és fejes salátából palántát, azokból is ültessünk. A póréhagymát kupacoljuk fel, hogy hosszú, fehér szárakat fejlesszen. Az évelő főszernövényeket (lestyán, kakukkfű, majoránna,) töveit osszuk szét, ha nagyon besűrűsödtek. A szomszédok örülni fognak neki!


BioTipp

Furcsa barátság a fokhagymáé és a szamócáé! Az előbbi ellenállóvá teszi a kártevők és a szürkepenész ellen az utóbbit. Mindkettőt most ültessük el, 60 cm-es sortávolságra.


VIRÁGOSKERT

Most van virágban a pompás pampafű, csodájára járnak a szomszédok! A tél beállta előtt ne feledjük szorosan összekötni a fűszálakat és a virágbugákat.

Szeptemberben ültessünk örökzöldet

Ültessünk tűlevelűeket és örökzöld bokrokat, így van még idejük idén rendesen begyökeresedni. Ugyanezen okból célszerű most a télálló virághagymákat, hagymagumókat és rizómákat elültetni. Az áruházakban kínált rózsatövek láttán ne csábuljunk el, az ültetéssel várjuk meg a novembert. Hogy változatos legyen a tavaszi gyep, most dugjunk közé krókuszhagymákat.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.

Képek forrása: pxhere.com