KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – ÁPRILIS

BioTipp

Sok szobanövény kellemetlen kártevője az üvegházi lisztecske. Akasszunk a növény fölé ragasztóanyaggal bekent sárga lapokat, amelyek úgy működnek, minta a légypapír, és kaphatók a kereskedelemben.


VETEMÉNYESKERT

A zöldbab– legyen szó bokor- vagy karósbabról- falánk növény, ezért vetés előtt szórjunk a fészkébe vagy az árkába érett istállótrágyát. A nyári és a téliretek öntözzük be foszfort- nitrogén- kálium műtrágya keverékkel, majd ezután vessük el az ágyásba a magokat. A hónap közepétől az ágyásba vethetjük a görög és sárgadinnye magvait. Ugyancsak a földbe kerülhetnek a csemegekukorica-szemek is, majd két héttel újabb vetés követheti.

Saláta

A salátafélék megerősödött palántáit ültessük végleges helyükre.


Tudja-e?

Áprilisban indul a medvehagyma szezon! Ám a levelek szedésekor ügyelni kell arra, hogy a hagymát még véletlenül se tépjük ki, illetve, hogy egy tőről csak a levelek felét csípjük le! Így ki tudnak fejlődni a hagyma virágai is.

Medvehagyma

GYÜMÖLCSÖSKERT

A mandulafa nyitja meg a sort a virágzással, ezt követi a kajszibarack, majd szép sorban virágba borul a szilvafa, a meggyfa és a cseresznyefa. Ilyenkor a kerttulajdonosnak két kívánsága van: ne jöjjön fagy, és legyen elég megporzó rovar. Ez utóbbiakból sajnos egyre kevesebb van, „köszönhetően” a túlzott vegyszerezésnek és a rovarélőhelyek megcsappanásával.

Fák tavaszi virágzása

Az előző hónapokban ültetett gyümölcsfacsemetéket rendszeresen locsoljuk, ha kevés a csapadék.
A szamócaágyást takarjuk le fátyolfóliával, ha talajmenti fagy várható.


VIRÁGOSKERT

Az átteleltetett krizantémokból most érdemes dugvány-gyökereztetéssel új növényeket előállítani. Ehhez vágjuk le a csúcshajtásokat, és tűzdeljük szemcsés homok és rostos tőzeg egyenlő arányú keverékébe. A gyökeresedés világos helyen, 16-20 fok körüli hőmérsékleten lesz sikeres.

Egynyári virágok

Közvetlenül az ágyásba vethetjük a szalmagyopárt. az ördögszemet, és a hónap vége fele olyan egynyári virágokat, mint az afrikai viharvirág, a kerti őszirózsa, a nebáncsvirág, a ligetszépe és a bársonyvirág.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com