KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – AUGUSZTUS

VETEMÉNYESKERT

A hónap elején még ültethetünk karalábépalántát, és a tél beállta előtt már az asztalunkra is kerülhet! Hónapos retket, őszi salátát, spenótot úgyszintén- még idei fogyasztásra. Levélpetrezselymet se felejtsünk el vetni, mert még télen, a hó alól is szedhetünk ebből a nélkülözhetetlen fűszernövényből. Ne csak a friss ültetéseket, de az egész veteményeskertet is öntözzük szorgosan!

A paprikának, paradicsomnak, a padlizsánnak inkább csak a tövét öntözzük, mert a nyirkos, nedves leveleken könnyebben megtelepednek a gombák. A bokorbabról száraz időben szedjük le a hüvelyeket!

Paprika

BioTipp

A mulcsozás csodákat művel. Az aprított fakéreg nemcsak a gyomoknak parancsol megálljt, de segít megtartani a talaj tápanyagait is, nem mosódik el a termőréteg nagyobb zivatar esetén.


GYÜMÖLCSÖSKERT

Túl vagyunk a cseresznye- , meggyeltevéseken, a kajszibaracklekvárok is szépen sorakoznak a kamra polcán. Ha száraz a hónap, öntözzük bőségesen a le nem szüretelt gyümölcsfák és bogyós cserjék tányérját.

Cseresznye- , meggyeltevés, kajszibaracklekvár

Tüskétlen szedret most könnyen szaporíthatjuk bujtással: lehajtunk egy hosszú hajtást, amelyet egy U alakú dróttal vagy nagyobb kaviccsal a talajhoz rögzítjük. rálapátolunk 4-5-lapátnyi nyirkos földet, amelyben hamar legyökeresedik a hajtás. Néhány hét múlva leválasztjuk az anyatőről.


Tudja-e?

Akik újonnan épített házba költöznek, és kopár még a kert, azok jól teszik, ha még tervezés fázisában körülnéznek a szomszédságban! Válasszanak olyan díszcserjéket, gyümölcsfákat, amelyek a környéken láthatóan jól érzik magukat, így nem érheti csalódás az embert.


VIRÁGOSKERT

Ültessük el az őszi kikerics hagymagumóit 20 cm mélyre, hogy jövő ilyenkor díszévé váljanak a kertnek.

A bazsarózsa (vagy pünkösdirózsa, peónia) szintén most kerüljön az ágyás jól előkészített, trágyás földjébe, hogy még a tél beállta előtt elegendő gyökérzet fejlődjék rajta. Évekig dúsan fog virágozni!

Ne feledkezzünk meg a gyepről sem- különösen ha szabadságunk alatt magára hagytuk. Nyírás előtt (az esetleges gombák miatt) és nyírás után (szellőztetés végett) is gereblyézzük át. Ültessünk hunyort félárnyékos helyre.

Hunyor

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.

Képek forrása: pxhere.com