KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – DECEMBER

VETEMÉNYESKERT

Aki korán szeretne saját primőröket fogyasztani, és a palántanevelésre alkalmas helyisége is van, az ne habozzon nekiállni vetni! A december első dekádjában vetett paprikamagból a hónap utolsó harmadában már tűzdelhető palánták fejlődnek, január végén pedig cserepekbe átültethető tövek lesznek.

Ugyanez vonatkozik az uborkára és néhány salátafélére. Ám a korai csírázás feltétele a legalább szobahőmérsékletű meleg, a magas páratartalom (amit üveglap- vagy fóliaborítással növelünk) – és a minél több fény. Érdemes nekiállni a palántanevelésnek!

 


BioTipp

A palántaneveléshez jó szolgálatot tesznek a kiürült tejfölös bögrék, a préselt papírból készült tojástartók és a gyümölcsös dobozkák. Ne feledjük kilyukasztani mindegyik alját, hogy az öntözővíz szabadon távozhasson.

 


GYÜMÖLCSÖSKERT

Bár márciusban már érintettük a gyümölcsfák törzsápolását, de erre dacember is fölöttébb alkalmas. Előfordul, hogy építkezés során vagy egy autó által keletkezik sérülés a törzsön. Éles késsel vágjuk le a sérült háncsot, és kenjük be sebkátránnyal vagy úgynevezett fasebbel. Ha fán rendellenesen vastag, leválni készülő héjkérget észlelünk, biztos, hogy a kártevők lárvái bújtak meg mögötte. Fakaparóval, késsel és drótkefével távolítsuk el a beteg kérget. Régi tapasztalat, hogy ha a törzset híg mésztejjel bekenik, nem repedezik meg a téli napsütés hatására.

 


Tudja-e?

Bármennyire természetes, hogy mi, a kontinentális Európában élők fenyőfát állítunk karácsonykor, annyira nem szokás Angliában a fenyők díszítése. Ők fehér fagyöngy (mistletoe) ágaival és skarlátpiros bogyójú magyallal (holly) díszítik a házat és az ünnepi asztalt.VIRÁGOSKERT

Ilyenkor már jobbára bentről kukucskálunk ki a kertbe, de leginkább az erkélyládákba ültetett növények hozhatnak szint a kopár télben. Igen mutatósak a díszkáposzták, amelyek a muskátlitöveket követhetik. És persze a hangák sokasága kelleti magát a virágüzletekben.

Díszkáposzta

Ezek kiválóan áttelelnek a balkonládában is, feltéve, tőzegben gazdag földre cseréljük a korábbi muskátliföldet. Ám ha semmit nem ültetünk a ládákba, hanem csak csillogó levelű, piros bogyójú magyalágakat fektetünk rájuk – akkor is eluralkodik az adventi a hangulat.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com


 

 

Ezúton szeretnénk értesíteni minden kedves gazdálkodót, hogy a

2021-es gyomirtó permetezőszer áru- és silókukoricában árjegyzék, valamint a

kalászos gyomirtási ajánlatunk 2021-es évre

már elérhető a honlapunkon.