KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – JÚNIUS

VIRÁGOSKERT

Ugyancsak népi megfigyelés, hogy János-nap után alábbhagy a kerti cserjék növekedése. Mivel már elvirágoztak, ekkor lehet, sőt célszerű visszavágni a hajtásokat. Ezzel elérjük, hogy jövőre dúsabban hajtsanak, több virágot hozzanak.

Szarkaláb

Az elvirágzott évelőket (szarkaláb, harangláb) is vágjuk vissza 5 cm-re a föld felett, hogy ősszel ismét virágba boruljanak. Mivel a virágzás sok tápanyagot fogyaszt, pótoljuk komposzttal, erdei lombfölddel az ágyások talaját. Használhatunk műtrágyát is. A virágoskertet gyomláljuk szorgosan, és öntözzük bőségesen.


VETEMÉNYESKERT

A paradicsom oldalhajtásait folyamatosan törjük ki mert sok erőt vonnak el a termésektől.

Közvetlenül a szabadföldbe most kel elvetnünk a káposztát, a cékla, a vörös káposzta, a cikória, a téli retek és a karfiól magvait, és minden egyebet, amit tavasszal elfelejtettünk. A télire való sárgarépa is most kerüljön a földbe! Az április végén, májusban elvetett zöldségféléket egyeljük ki, és tartsuk az ágyásokat gyommentesen. Akárcsak a virágoskertben, itt is pótoljuk a felélt tápanyagokat, és trágyázzunk!

A burgonya töve köré folyamatosan töltsük fel a földet.

Csepegtető rendszer telepítése házilag

Tudja-e?

Ügyes kertész a fenyőszajkó! Szereti a fenyőmagokat, ezért télire bespájzol. Hogyan? Csőrével kiszedi a tobozból a magokat, és betűzdeli a földbe.
Ha megfeledkezik a rejtekhelyről, ott hamarosan fenyőcsemeték bújnak ki a földből.


BioTipp

Ritkán vesszük észre a kertben megbúvó békákat, pedig hasznos segítőtársak ők is, akárcsak a sündisznók. Kedvelt csemegéjük a sok kárt okozó meztelencsiga.


GYÜMÖLCSÖSKERT

A szél vagy a vihar által levert gyümölcsöket rendszeresen szedjük össze a fa alól, és tegyük a komposztra.

Az alma és a körte felfele növekvő ágait kényszerítsük vízszintes irányba nőni, aggassunk rájuk nehezékeket. A kajszibarack és a szilva terméssel teli ágait támasszuk alá.

Eljött a ribizkeszüret ideje. Az öreg ágakat távolítsuk el. A málna és a köszméte körül tartsuk gyommentesen a talajt, és szorgosan öntözzünk.

A szamóca ágyásában jelöljük meg az erőteljes, bőtermő töveket, hogy később ezekből szaporítsunk. A fölösleges indákat távolítsuk el.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.

Képek forrása: pxhere.com