KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – JÚNIUS

GYÜMÖLCSÖSKERT

A szamóca első hulláma már letermett, ezért az indákat távolítsuk el, mert ezek sok tápanyagot vonnak el az anyatövektől. Most a piros- és feketeribiszke-bokrokról szemezgethetünk, és nemsokára beérik a málna és a köszméte.

Málna

A hónap vége felé a korai őszibarack és a cseresznye is az asztalra kerülhet. A következő évi termőrügyek kialakulásában döntő szerepe van a csapadéknak, ezért öntözzük szorgosa a fák és a bokrok földjét. A bogyós gyümölcsöknél jelentős terméshozam-emelkedést érhetünk el a május végi, júniusi öntözéssel.


VETEMÉNYESKERT

Bőven terem már az uborka, ám hogy a termés ne nőjön túl nagyra, kétnaponta csípjük le az indákról a csemegeuborkát, háromnaponta a kovászolni valót, és ötnaponta a salátának valót.

Uborka

A cukkini is hamar hasadozik, addig szedjük, míg zsenge a héja. Őszi szedésre most lehet karalábét és karfiolt vetni. Palántadőlés ellen vetés és beöntözés után gombaölő szerekkel fertőtlenítsük a földet. A burgonyatöveket vizsgáljuk át, szedjük össze a krumplibogarakat, és semmisítjük meg. A paradicsom hónaljhajtásait folyamatosan távolítsuk el.


Tudja-e?

A középkorban ajzószernek is tekintették a zellert. Franciaországban az a mondás járta: „Ha egy nő tudná, hogy mit jelent a zeller egy férfi számára, akkor egészen Rómáig futna azért, hogy valamennyit szerezzen belőle”.  Előrelátó menyecske ültet belőle a kertjébe….

Zeller

BioTipp

Gyomláláskor kegyelmezzünk meg a csalánnak. Nemcsak gombák elleni permetlevet készíthetünk belőle, hanem köszvény elleni teát, finom leves, vagy főzelék is főzhető belőle! Alkalmazhatjuk még salaktalanításra, gyulladás csökkentésére, lázcsillapításra.


VIRÁGOSKERT

A tavasszal elvetett virágmagokból mostanra színpompás kavalkád díszíti kertünket. Hogy jövőre is így legyen, most kell elvetni a kétnyári virágok közül a mályvarózsát, a csupros harangvirágot, a gyűszűvirágot és a törökszegfűt.

Törökszegfű (Dianthus barbatus)

Előbb ládába vessük, és amikor a palánták megerősödtek, ültessük ki végleges helyükre. A mályvarózsa magasra nő, ezért kerítés vagy kőfal előtt érvényesül igazán. Zölddugványozással szaporíthatunk évelő ördögszemet, szívvirágot kokárdavirágot és szarkalábat.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com