KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – MÁJUS

VETEMÉNYESKERT

A szamócaágyás közötti sorokat fedjük száraz fűvel, sőt a tövek közé is jusson, hogy a pár héten belül pirosodó gyümölcsök ne érintkezzenek a talajjal.

Szamócaágyás takarása

Ha az aranyat érő májusi eső elmarad, ne nézzük a vízóra pörgését, hanem locsoljunk nagyvonalúan! És ne csak a veteményeskertet részesítsük az áldásban, hanem a gyümölcsöst is, különben kárba vész az összes idei fáradozásunk. Kötözzük karóhoz vagy kordonra a málna hajtásait, a gyenge tősarjakat pedig távolítsuk el! Most már minden zöldségpalántát kiültethetjük a végleges helyére.


Tudja-e?

A virágok nyílásának megszokott rendje van: legkorábban hajnali 4 óra körül bontja kék szirmait a mezei katáng, este 10 óra után pedig a kaktuszfélék kezdenek virágozni. A legszebb közülük az éjkirálynő kaktusz, ám a legelterjedtebb a füge kaktusz, amely finom gyümölcsöt érlel.

Mezei katáng

Mezei katáng


GYÜMÖLCSÖSKERT

Ha az előző hónap időjárása nem tett fagykárt a gyümölcsfák virágaiban, és a május is enyhe lesz, valamint a gombás fertőzések is elkerülték, és az állati kártevők is megkímélték a gyümölcsöt..- nos, akkor imáink meghallgatásra leltek. De nem ülhetünk ölbe tett kézzel, mert a gyomok is felütik a fejüket. Saraboljuk sekélyen a fák és a bokrok tányérját, de még hatásosabb- és tetszetősebb is-, ha bevetjük fűmaggal a gyümölcsös talaját. A törzs körüli tányért hagyjuk szabadon!
A füge gyenge vesszőit vágjuk le tőből, a többinek a hegyét csípjük vissza kissé.


BioTipp

A tavaszi hónapokban egymást érik a növénykiállítások. Látogassuk ezeket szorgalmasan, mert sok hasznos tanácsot kaphatunk a kertbarátoktól, és csereberére is lehetőség van!


VIRÁGOSKERT

Ha kedvező az időjárás, és csendes eső csepereg, ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem, hanem tegyük ki a cserepeket, hadd zuhanyozzanak a növények!
Az eddig bent teleltetett leandert, babért, szerelemvirágot bátran kivihetjük a szabadba, napos helyre.

Hibiszkusz

A szobai hibiszkuszt előbb tegyük félárnyékba, és néhány hét szoktatás után ezt is érheti közvetlen napsütés. A rózsatöveket vizsgáljuk át, és ha kártevőket észlelünk rajtuk, permetezzünk! A májusi fagyok elmúlásával ültessük végleges helyére a Chabaud szegfűt.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com