KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – MÁRCIUS

GYÜMÖLCSÖSKERT

Most minden nappali órára szükség van, annyi a tennivaló. Az előző hónapokban elmaradt metszéseket most még megejthetjük, legyen szó koronaalakításról vagy koronaritkításról.

Tavasz

A fatörzseken lévő, repedésből adódó, vagy rovarok által okozott sebhelyeket drótkefével le kell tisztogatni, és éles késsel a leváló kéregdarabokat el kell távolítani.
A málna gyenge sarjait tőből vágjuk le, és egy tövön ne hagyjunk 6-8 egészséges sarjhajtásnál többet! Rügypattanás után ismételjük meg a fák permetezését rezet tartalmazó szerrel.


VIRÁGOSKERT

Ha színekben tobzódó virágoskertet szeretnénk az ősz végéig látni, ne sajnáljuk a trágyát az évelők és a díszbokrok töveitől. Értett szarvasmarha trágya a legjobb, de használhatunk nitrogén-, foszfor-, káliumtartalmú trágyakeverékeket is.

Virágba borult orgonabokor

Az orgona, a nyári viola különösen meghálálja a tavaszi trágyázást – akárcsak a virághagymák.
Bent a lakásban vagy fűtött verandán vessük el az őszirózsa, a Kleopátra tűje, a körömvirág, a kokárdavirág, a hamvaska és más, egynyári virág magvait, hogy májusban már erőteljes palántaként kerüljenek ki az a ágyásba.


Tudja-e?

Az közismert, cseregalagonya fontos gyógynövény, ám az kevésbé, hogy szép fája igen ellenálló és jó faragható. Angliában a mezsgyehatárokra és a legelők elkülönítésére ültetik évszázadok óta, és mint ilyenek, védettséget élveznek.


VETEMÉNYESKERT

A szamóca sortöveit kapáljuk meg, akárcsak az áttelelő sóskáét, spenótét. A januárban elvetett karalábé, karfiol, padlizsán és más zöldségféle palántáit ültessük át külön – külön cserepekbe, és fóliasátor védelme alatt eddzük az április végi kiültetésig.

Korai burgonya

A korai burgonya ültetése a hónap közepétől esedékes- feltéve, hogy a talaj felső 10 centimétere elérte a 6-7 fokos hőmérsékletet. A gumók kerüljenek 5-10 centiméter mélyre, és a föld legyen mindig nyirkos! A besűrűsödött lestyántöveket ásóval osszuk szét, és ajándékozzunk a szomszédnak belőle.


BioTipp

Szerezzünk be mezőgazdasági boltokban kapható talajhőmérőt! Ez segítségünkre lesz abban, hogy a vetőmag akkor kerüljön a földbe, amikor a csírázáshoz optimális a hőmérséklet. Az öntözővíz hőfokát is beállíthatjuk vele.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com