KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – NOVEMBER

BioTipp

Az összegereblyézett száraz levelekből és elszáradt ágakból építsünk hajlékot a sünöknek! Cserébe meg fogják szabadítani a kertet a meztelencsigáktól.

Süni az őszi avarban...

GYÜMÖLCSÖSKERT

Míg a virágokkal és a veteménnyel most nincs sok tennivaló, addig a gyümölcsöskertben még nem lazsálhatunk. Vizsgáljuk át a fákat, hogy nem maradt rajtuk gyümölcsmúmia. Lehetőség szerint gyűjtsük be ezeket – a fák alól is -, és égessük el!

Esedékes egy lemosó permetezés mészkén- vagy bordói lével. A fák korona alatti részét ássuk fel, majd szórjuk meg káli- és foszfáttartalmú műtrágyával. Vizsgáljuk át az immár már levéltelen ágakat, és ha gyapjaspille tojásokat, vértetűtelepeket vagy gombás fertőzést észlelünk, célzottan permetezzünk!


Tudja-e?

Adventhez közelegve nézzünk körül a kertben, és rájövünk, hogy szinte minden adott a koszorú elkészítéséhez.
Tuja és fenyő sok kertben megtalálható. Az előbbiek tobozai, az utóbbi színes levelei, hamvaskék bogyói természetes díszként szolgálnak.

Adventi koszorú házilag

VETEMÉNYESKERT

Folytassuk a takarítást a veteményesben, és ha még nem tettük volna, ássuk fel a földet. Ne gereblyézzük át, így a csapadék könnyebben le tud hatolni mélyebb rétegekbe is, arról nem is beszélve, hogy a fagy a legjobb talajporhanyító.

Metélőhagyma

Ássuk ki a kertből metélőhagymát, ültessük cserépbe, mert jól jön majd a téli ételekhez.
Értékes téli zöldségféle a brokkoli. Ha idén nem ültettünk, ne feledjük a jövő évi ültetési tervbe belevenni ezt a kiváló, antioxidánst és A-, B1-, B2-, C-vitamint, valamint sok káliumot tartalmazó káposztafélét.


VIRÁGOSKERT

Pihenni tér a természet, kevés tennivalót ad a kert. Tegyünk rendet a virágágyásokban, és készítsük fel a növényeket a télre: a fűfélélet kötözzük össze, az érzékeny növényeket takarjuk be fűvel, a tövekhez pedig szórjunk rostos tőzeget.

A csöves szárú évelők és cserjék (mocsárhibiszkusz, hortenzia) elszáradt részeit ne vágjuk le, mert a szárakba befolyó víz megfagy, és tönkremegy a gyökérzet. A kerti bokrokat metsszük vissza, és ahol túlságosan besűrűsödtek a hajtások, ritkítsuk ki. Ha nincs fagy, ültessünk rózsatöveket, és kupacoljuk fel a földet a tő körül.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.

Képek forrása: pxhere.com