KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – OKTÓBER

GYÜMÖLCSÖSKERT

Ideje leszüretelni a kései almát, körtét, naspolyát. Jó tudni, hogy akkor tekinthető egy gyümölcs érettnek – bár tapintásra még kemény -, amikor könnyen elválik a kocsány az ágtól. Kevéssé ismert, hogy nejlonfóliában, szorosan bekötve hónapokig ropogós marad a gyümölcs, ha 2-5 fok között tároljuk a pincében vagy a garázsban.

Naspolya

Ebben a hónapban tovább folytatjuk a fák és a cserjék ültetését, illetve a gödrök kiásását. Szerezzünk be érett istállótrágyát, amely nemcsak az ültetőgödörbe, de a veteményes feljavítására is használjuk.


Tudja-e?

A humusz vagy magyarul televény a legértékesebb talajféleség. Növényi és állati maradványok hosszan tartó bomlási folyamata révén keletkezik. A benne lévő mikroorganizmusoknak köszönhetően gátolja a növénybetegségek terjedését, és jó víztartó közeg.


VETEMÉNYESKERT

A paradicsom még hozza a terméseit, ám ezek a szabadban már nem pirosodnak. Szedjük ki tövestül, és gyökerénél fogva lógassuk fel a verandán vagy akár a pincében, ahol szépen beérnek. Ugyancsak szedjük fel az éretlen paprikatöveket, a padlizsánt, és hasonló módon érleljük be.

Éretlen paradicsom októberben

Tartsunk nagytakarítást a veteményeságyásokban! Szedjünk fel minden elszáradt kórót, levelet, gereblyézzük simára a talajt – majd szórjuk ki érett istállótrágyát. Ezt azonnal ássuk be! Szerves trágya híján vessünk bele zöldtrágyának mustármagot.


BioTipp

Ha bükkerdőben járunk, gyűjtsünk be néhány kilogramm erdei földet. Keverjük a szobanövények földjéhez: többet ér mint bármilyen drága tápszer!


VIRÁGOSKERT

Ha száz kezünk lenne, az sem lenne elég az októberi munkák elvégzéséhez! Most kell ugyanis előkészíteni a jövő tavaszi, nyári és őszi virágzást. Ültessünk évelőket (szarkaláb, cickafark, harangvirág, margaréta), és osszuk szét a besűrűsödött töveket.

Szarkaláb

Készítsük elő a talajt a sövényültetéshez. A hónap végén van az utolsó pillanat, hogy fagyérzékeny hagymákat (gladiólusz, kánna, liliomfélék) felszedjük. Ezeket terítsük újságpapírra, és tegyük szellős helyre, majd amikor a föld lemorzsálódott a gyökerekről, kerüljenek fagymentes helyre.

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt.

Képek forrása: pxhere.com