KERTÉSZKEDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA – SZEPTEMBER

GYÜMÖLCSÖSKERT

Bár még melegen tűz a nap, a gyümölcsfák már a télre készülődnek: tápanyagokat halmoznak fel, a zöld hajtások fásodni kezdenek. Miben áll tehát a mi dolgunk? Kapáljuk meg sekélyen a fák és a bokrok tányérját. öntözzük, ha szükséges.

Pótoljuk a kiszáradt, elpusztult fákat, cserjéket!

Ám az igazi munka az őszi telepítések előkészítése, ami a derékpróbáló ásással kezdődik. Egy fa esetében 120×120 centiméter egy tisztességes ültetőgödör mérete, tehát több mint egy köbméter földet kell megmozgatnunk. És nem is akárhogyan! Az először kiásott felső talajrétegnek kell legalulra kerülnie.


VETEMÉNYESKERT

Milyen jó, hogy júniusban „másodvetettünk” zöldborsót, most szüretelhetünk! Miután minden hüvelyest leszedtünk, emeljük ki gyökerestül a növényt, és tegyük komposztládába.
A hónap végén a karfiolt, a sárgarépát és a hónapos retket is felszedhetjük. A termények betakarítása után, ássuk fel az ágyást, ha nem akarunk már semmit belevetni.
A szárazbabot, a lencsét tegyük egy hétre a mélyhűtőládába, hogy az esetleg benne előforduló zsizsik szaporodását meggátoljuk. A fagyasztás nem károsítja a csíraképességet!


Tudja-e?

A rozmaringot már a régi rómaiak is varászfűnek tartották, illetve a hűség jelképe volt. A Hamletben Ophelia rozmaringot ad szerelmének emlékül, a cseh és a bajor lányok pedig legényfogónak használták. A kolostorkertekből sem hiányozhatott a gyógyereje folytán.

Rozmaring

BioTipp

Gyomláláskor kegyelmezzünk meg a csalánnak. Nemcsak gombák elleni permetlevet készíthetünk belőle, hanem köszvény elleni teát, finom leves, vagy főzelék is főzhető belőle! Alkalmazhatjuk még salaktalanításra, gyulladás csökkentésére, lázcsillapításra.

Csalán tea

VIRÁGOSKERT

Az évelő virágok tőosztásának most van itt az ideje. erre nem csak azért van szükség, mert a besűrűsödött tövek akadályozzák a növekedést és a későbbi virágzást, hanem ily módon szaporíthatjuk is őket. A hónap első felében fölbe kell kerülnie jó néhány hagymás virágfajnak- ám nem mindegy, milyen mélyre. A tulipánhagyma ültetési mélysége 5-8 cm, a jácinté 15 cm, a nárcisz ugyancsak 15 cm. Legmélyebbre a császárkorona hagymáját ültessük, ez legalább 25 cm legyen.

Ne felejtsük el felszedni a gladiólusz (kardvirág) hagymagumóit, mert ezek fagyérzékenyek!

 

Cikk forrása: Rédei Kertimag Zrt. 2020

Képek forrása: pxhere.com